Concept

De algemene ontwikkeling van de elektrische fiets

De elektrische fiets groeit sinds zijn verschijnen op de Nederlandse markt in 1998 enorm in populariteit. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze milieuvriendelijke fiets met trapondersteuning. In 2006 werden zo’n 45.000 stuks verkocht en in het jaar dat V-fiets haar productie en website lanceerde in 2007, meer dan 200.000 stuks. Dankzij een elektrisch systeem wordt de kracht die de fietser op de pedalen zet aangevuld, waardoor de fietser altijd een duwtje in de rug heeft. Hierdoor wordt het mogelijk om een grotere afstand te overbruggen zonder daarvoor extra inspanning te leveren. De geruisloze motor van een elektrische fiets kan een maximumsnelheid halen van 25 km/h.

BOVAG (brancheorganisatie voor mobiliteit) stimuleert het gebruik van de elektrische fiets omdat deze een ideale oplossing vormt in de strijd tegen schadelijke uitstoot van vervoermiddelen. Bovendien kan het een middel zijn om het fileprobleem op te lossen. Mensen die met de fiets naar het werk gaan, vinden het acceptabel om 7 kilometer (enkele reis) te fietsen. Met de elektrische fiets, waarbij de gemiddelde snelheid hoger ligt en de inspanning gelijk blijft, kan de woon-werkafstand minimaal verdubbeld worden en dat kan meer mensen aanzetten om de auto te laten staan. Daarnaast is BOVAG voorstander van de elektrische fiets omdat het ouderen stimuleert om langer te blijven fietsen wat een positief effect heeft op de volksgezondheid. (bron: BOVAG)

V-Bakfiets cartoon Maak uw eigen fiets in 3 stappen elektrisch met behulp van een ombouwset!

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van elektrische trapondersteuning. Dankzij een elektrisch systeem wordt de kracht die u als fietser op de pedalen zet aangevuld, waardoor u vanaf die tijd altijd voor de wind fietst. Hierdoor wordt het mogelijk om een grotere afstand te overbruggen (bij max 25 km/u) zonder daarvoor extra inspanning te leveren.

De fiets met trapbekrachtiging heeft al aan bekendheid gewonnen, maar vanaf nu kunt u de motor inclusief accessoires, ook wel ombouwset genoemd, separaat kopen zodat dit op uw eigen fiets geplaatst wordt en u uw eigen fiets een nieuw karakter geeft.

De ombouwset kan eenvoudig door een van onze dealers of uzelf worden gemonteerd. Kijk naar onze tijdelijke inbouwkorting.

Meer informatie over het product, leest u op onze producten pagina.

 

V-fiets levert kwalitatief hoogstaande producten met goede referenties en wij bieden elke klant een passende oplossing met eventueel maatwerk in software en/of hardware op de fiets, direct leverbaar uit voorraad. Productontwikkeling staat bij ons hoog in het vaandel en u kunt rekenen op een persoonlijke benadering met veel aandacht voor u als klant. Daarbij werken wij samen met meerdere verkoop- en installatiepunten zodat u de producten van V-fiets bij u in de buurt kunt bekijken, uitproberen en laten installeren (indien gewenst).

Met een ombouwset van V-fiets behoudt u uw eigen identiteit. Uw eigen fiets elektrisch maken, is eigentijds, bespaart geld, zorgt voor gemak en is vernieuwend.

  1. Recreatief gebruik: U heeft een aantal jaren geleden een of twee nieuwe mooie fiets(en) gekocht maar uw man of vrouw wil nu eigenlijk wel elektrisch fietsen. Het biedt dan uitkomst om een van de twee fietsen om te laten bouwen zodat er weer een mooie balans ontstaat om langere afstanden zorgeloos met of zonder tegenwind te kunnen fietsen. Hierbij blijven beide fietsen optisch en kwalitatief gelijk aan elkaar na de ombouw.
  2. Woon-werk gebruik: Mensen die met de fiets naar het werk gaan, fietsen gemiddeld 7 kilometer (enkele reis). Met een elektrische fiets, waarbij de gemiddelde snelheid hoger ligt en de inspanning gelijk blijft, kan de woon-werkafstand minimaal verdubbeld worden en dat kan meer mensen aanzetten om de auto te laten staan. 
  3. Luxe gebruik: U vindt fietsen leuk als er ideale (weers)omstandigheden zijn maar niet zo leuk als dit niet het geval is vanwege de extra inspanning die dan geleverd moet worden (net als u daar geen behoefte aan heeft). U kunt in dit geval kiezen door een motor wat meer zijn werk te laten doen zodat u zich niet in het zweet hoeft te werken.
  4. Noodzakelijk gebruik: U kunt zonder de extra kracht van een motor de fiets niet (meer) zelfstandig vooruitbewegen.

 

De voor- en nadelen van een ombouwset op uw fiets:

Voordelen:

  • Eindelijk een goed argument om de auto te laten staan. Nu kunt u met een elektrische fiets van A naar B en zonder files, ook als u een keer geen zin hebt om te fietsen.
  • Het is nagenoeg NIET zichtbaar dat u elektrisch fietst!
  • Vrijwel elk model fiets is geschikt om elektrisch te maken.
  • Grotere afstanden worden weer haalbaar, terwijl u ook nog wat aan uw conditie doet.
  • Geruisloze motor, opladen doet u aan uw eigen stopcontact (0,18 cent per keer).
  • De ombouwset is relatief eenvoudig te (laten) plaatsen en is makkelijk over te zetten wanneer u een nieuwe fiets koopt.
  • Wanneer de ombouw juist wordt uitgevoerd dan is er geen onderscheid te maken tussen een standaard elektrische fiets en uw omgebouwde fiets.
  • U bent volledig vrij uw eigen ombouwset samen te stellen omdat alle onderdelen naar uw smaak aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
  • Minder duur in aanschaf dan een elektrische fiets omdat u uw eigen fiets gebruikt en u hoeft uw eigen fiets niet tegen een te lage inruilprijs te verkopen.
  • Zeer milieu- en klimaatvriendelijk voor mensen die normaal gebruik maken van een auto, motor of scooter.
  • Er is geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering of helm nodig.

Nadelen:

  • Het is verstandig om een ombouwset niet zelf op uw fiets te plaatsen maar dit door een V-fiets opgeleid en professioneel inbouwstation te laten uitvoeren. Hierdoor bent u zeker van een juiste installatie waarbij alles goed en netjes wordt afgemonteerd om een lange levensduur te kunnen garanderen. Als u de ombouw door V-fiets laat uitvoeren heeft u 2 jaar garantie op de onderdelen en installatie. Hier vindt u veel voorbeelden van de kwaliteit van V-fiets.
  • Een ombouwset heeft, net als een "gewone" elektrische fiets, vaak een kostbare en gevanceerde uitneembare accu welke goed door u onderhouden moet worden om een lange levensduur te kunnen garanderen. Dat betekent dus (vooral in de winter) regelmatig opladen (minimaal 1x per 4-8 weken, en loskoppelen van de lader na opladen). Dit is overigens standaard bij gebruik van een elektrische fiets.

 

Alle vragen en antwoorden over elektrisch fietsen:

1. Een elektrische fiets is toch alleen voor bejaarden?
Nee dit lijkt zo en dit komt o.a. door de, nog steeds, oubollige modellen die veel "moderne" fabrikanten in de markt zetten. Heel veel jongere mensen fietsen tegenwoordig al hip en elektrisch, want wat is nu lekkerder dan een keuze te hebben op je fiets als je tegenwind hebt of een dag minder zin hebt om fietsen. De huidige motoren en accu's die V-fiets gebruikt zijn zo klein en stil dat de omgebouwde fiets bijna niet meer te onderscheiden is van een gewone fiets. Dus als je je afvraagt waarom je door veel jonge mensen wordt ingehaald op een schijnbaar gewone fiets dan is er toch iets veranderd.
2. Als ik meefiets en de motor helemaal vol aanzet, ga ik dan niet harder dan 25 km per uur?
Jawel, u kunt wel harder dan 25 km/u fietsen maar de motor zal maar tot het wettelijke maximum van 25 km/u meehelpen. Boven de 25 km/u voelt u de motor niet meer meewerken maar u wordt ook niet tegengewerkt door de motor. In de praktijk zal de fiets maximaal 28 km/u kunnen halen ivm de snelheidsmeter variatie/afwijking tussen alle fietsmerken.
3. Ik heb iets gelezen over het afsluiten van een extra verzekering, klopt dit?
Nee, dit is niet nodig. Tot 1 januari 2007 was wel een aansprakelijkheidsverzekering voor elektrische fietsen verplicht. Alleen bij de huidige Speedpedelecs die een maximale snelheid van 45 km/u kunnen halen gelden strengere regels.
4. Wat zijn de kosten van een ombouwset?
De meest voordelige ombouwset, One Size Fits All Set (317Wh) is vanaf ongeveer 770 euro te koop. Deze kit heeft een compacte maar voordelige 36 Volt, 317Wh Li-ION accu. Met een gewone fiets heeft u hierbij een gemiddelde actieradius tussen de 40 en 60 kilometer.

De prijs is grotendeels afhankelijk van het type accu en motor die gebruikt wordt.
Gemiddeld genomen is de prijs rond de 850 euro voor een grote capaciteit accu en de motor compleet hand bespaakt in een wiel.

5. Kan ik de ombouwset zelf op mijn fiets monteren?
De ombouwset wordt geleverd met en uitgebreide montagehandleiding met veel fotomateriaal. Uit ervaring is echter gebleken dat het niet voor iedereen altijd even makkelijk is. U dient te beschikken over een bovengemiddeld niveau technische kennis van de fiets en van elektrische componenten om uw fiets goed en netjes te kunnen ombouwen. Wij adviseren daarom om de ombouwset door een V-fiets dealer of inbouwstation te laten plaatsen (kijk hier voor meer informatie op onze website ).

6. Wat als mijn fiets bijvoorbeeld te oud is geworden of ik wil hem verkopen, kan ik de set dan op een andere fiets plaatsen?
De ombouwset kan altijd gedemonteerd worden en op uw nieuwe fiets gemonteerd worden, mits de andere fiets dezelfde type wielen, remmen en versnellingen heeft.  Sommige mensen kiezen er ook voor om de motor in de herfst en winter op de fiets te plaatsen en in de lente en zomer zonder motor te rijden. Een andere optie is om een enkele accu aan te schaffen maar daar uw twee fietsen met een motor te voorzien. Zo kunt u zelf kiezen met welke fiets u die dag gaat fietsen en bespaart u kosten.

7. Hoeveel km kan ik ongeveer rijden op 1 accu?
Dit is afhankelijk van de accu en type motor die u kiest en het type fiets dat u gebruikt. Een tandem of bakfiets heeft bijvoorbeeld altijd een lagere actieradius dan bijvoorbeeld een sportfiets vanwege het veel lagere gewicht en type gebruik. En daarnaast spelen andere factoren ook een rol zoals uw lengte, -gewicht,  -sportiviteit of u veel op heuvelachtig terrein fietst etc etc. Maar om een indicatie te geven; met de kleinste 36V9Ah (317Wh) accu kunt u ongeveer 30 - 60 km fietsen bij de zeer sterke V-HT motor en tussen de 40 - 60 km bij de sportieve maar krachtige V-MINI PRO motor. Met onze grootste Li-ION accu 36V (522Wh) kunt u met een normale fiets tussen de  90 - 175 km halen.

8. Hoe lang duurt het voordat de accu weer volledig is opgeladen?
Dit is ook afhankelijk van het type accu, maar ter indicatie; een 36 volt accu heeft ongeveer 3 - 6 uur nodig om weer volledig opgeladen te worden.

9. Wat kost het om mijn accu op te laden?
Dit is zeer laag. Afhankelijk van het type accu ongeveer 18 eurocent per keer.

10. Ben ik verplicht om een oranje plaatje voorop mijn fiets te monteren?
Nee, dit is alleen zo bij een Spartamet of snorfiets. De elektrische fiets is hier van vrijgesteld evenals vrijstelling van de verplichte aansprakelijkeheidsverzekering.  De nieuwe speedpedelecs die een hogere snelheid dan 25 km/u kunnen halen zullen straks wel en blauw of geel plaatje op de fiets moeten dragen.

11. Op welke manieren kan ik de ombouwset bestellen?
U kunt de ombouwset op twee manieren bestellen. Natuurlijk via onze website www.v-fiets.com.
De verzendkosten zijn 15 euro binnen Nederland en 30 euro voor België.

Daarnaast kunt u direct terecht bij V-fiets of één van onze V-fiets dealers. Kijk hier voor meer informatie.

12. Ik heb speciale wensen voor mijn fiets mbt lagere snelheid en bijvoorbeeld makkelijk weg kunnen rijden met veel kracht, kan dat ook?
Jazeker, V-fiets kan vrijwel elke gewenste instelling softwarematig op een fiets instellen zodat bijvoorbeeld extra kracht bij het wegrijden of meer standen bij lagere snelheid mogelijk wordt gemaakt.

13. Ik zie verschillende ombouwsets op de website staan. Hoe weet ik welke set ik op mijn fiets kan plaatsen?
Op de homepage staat een knopje met "FietsSelector" hier kunt u uw type fiets kiezen. Vervolgens wordt aangegeven welke kit het beste voor uw fiets geschikt is. De volgende vragen worden dan beantwoord:

  • Hoeveel inch zijn uw wielen (dit staat op de band van uw wiel bijv. ETRO maat = XX-557 of XX-622)?
  • Heeft uw fiets een terugtraprem of handremmen en dan wat voor type, rollerbrake, V-brake, hydraulische velgremmen etc.
  • Heeft uw fiets versnellingen, en zo ja wat voor versnellingen (naaf-, of derailleurversnelling).

O.b.v deze vragen wordt bepaald of de kit op uw voorwiel of achterwiel wordt gemonteerd. Bij twijfel kunt u ook altijd een mail sturen aan informatie@v-fiets.com zodat u zeker bent van de juiste keuze voor uw fiets.

14. Bestaat er ook een model fiets die niet geschikt is voor de ombouwset?
Nee, op vrijwel elke twee- en driewielige fiets kan een ombouwset geplaatst worden. Het kan bij sommige fietsen wel zo zijn dat een kleine aanpassing nodig is aan het trapstel.

15. Maakt de elektrische motor geluid?
Nee, onze elektrische motoren maken geen hoorbaar geluid. Alleen de krachtige PRO motor maakt iets geluid bij het optrekken in de hoogste stand. Het voordeel van deze motor is dat de vrijloop zeer licht loopt als de motor uitstaat.

16. Ik ben bang dat iedereen ziet dat ik een elektrische fiets heb. Valt de ombouwset op?
Nee, de motor zit in het wiel en de accu plaatsen we in een kunstof behuizing, klein tasje of bagagedrager. Het tasje kunt u bijv in een fietsmand, onder uw zadel of in een fietstas plaatsen.

17. Kan ik mijn accu veilig op mijn fiets laten zitten?
Ja, dat kan. We hebben onder andere meerdere accu's in een kunststof behuizing waar een slot op zit. Een andere mogelijkheid is de accu van de fiets te halen en mee te nemen in een speciaal voor de accu ontworpen (zwart) tasje.

18. Vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk op een elektrische fiets rijden?
Er is geen minimum leeftijd vastgesteld door de wet. Het kan zijn dat een jong kind van 10 jaar enorm geholpen wordt door de extra kracht van een kleine motor op een kleine kinderfiets.

19. Zit er eigenlijk garantie op de ombouwset van V-fiets?
Op alle onderdelen van V-fiets heeft u 24 maanden garantie wanneer u deze na 1 januari 2015 heeft aangeschaft.  Alle onderdelen welke voor deze datum zijn aangeschaft hebben standaard 12 maanden garantie. Alle onderdelen van V-fiets kunnen door onze eigen reparatie en support afdeling professioneel hersteld worden. Zie hier onze Supporttool voor een efficiente en en persoonlijke ondersteuning.

20. Hoe lang gaat de accu eigenlijk mee?
Alle Li-ION accu's kunnen ongeveer 500 keer opgeladen worden onder normale omstandigheden. Als u gemiddeld 40 kilometer fietst kunt u theoretisch 500 x 40 = 20.000 kilometer met een accu fietsen. Sommige fabrikanten hebben in de folder staan dat ze 800x of meer geladen kunnen worden. Vaak is dit de invloed van de marketing afdeling die graag op papier een betere accu wil laten zien. In de praktijk zal elke Li-ION accu al een lichte vermindering laten zien bij 200x laden. Vaak zie je bij 500x laden dat de fietser last gaat krijgen van de lagere actieradius. Het is niet zo dat de accu na 500x laden er in eens mee op houdt. Alleen de actieradius van de fiets wordt vaak te laag voor de bestuurder waardoor deze verangen dient te worden.

21. Welke kwaliteit cellen gebruiken jullie voor de accu's?
Wij gebruiken alleen de hoogste kwaliteit cellen in onze accu's. We gebruiken enkel de cellen van Samsung en van Panasonic die minmaal 2C of 3C nominaal kunnen leveren en een lange levensduur hebben. Li-ION accu's die we in 2007 of 2008 hebben verkocht zien we soms voorbij komen op onze support afdeling voor een onderhoudsbeurt. Na het herzien van stekkers en aansluitingen gaat de accu vervolgens weer terug om nog meer kilometers te maken.

22. Waarom verkopen jullie geen LiFePO4 accu's? Dat is toch de ultieme accu en kunnen meer dan 1500x geladen worden?
Helaas staan er op internet veel foute verhalen over dit soort LiFePO4 accu's. Wij hebben aan de wieg gestaan van het gebruik van LiFePO4 op fietsen (zie o.a. deze vroeg testen op ons V-fiets kanaal van Youtube) . Een van de grote misverstanden van de LiFePO4 accu cellen is dat ze nog compacter zijn dan de standaard Li-ION cellen. Helaas is dit niet waar. De energiedichtheid van de LiFePO4 is vele malen lager dan de gebruikelijke Li-ION cel. Het resultaat hiervan is dat er veel meer cellen nodig zijn dezelfde capaciteit van de accu te halen. In de praktijk betekent dit dat een LiFePO4 accu met de cilindrische cellen bijna het dubbele aantal cellen nodig heeft dan de Li-ION accu. Het grote nadeel wat hierdoor ontstaat is dat de accu verdubbelt wordt in gewicht en afmeting. V-fiets heeft tussen 2009 en 2012 LiFePO4 accu's en laders verkocht. Echter wat bleek is dat de accu cellen mogelijk wel 1500x geladen kunnen worden, maar dat de fietsen door het hoge gewicht vaak omvielen en dat de accubehuizing meer dan eens gerepareerd moesten worden. Zie hier onder andere het achterkapje wat vaak stuk getrokken werd door het te hoge gewicht van de accu. V-fiets vindt om deze reden de LiFePO4 accu's ongeschikt om te gebruiken in de fietsen.

23. Kan ik mijn Lithium-ION accu meenemen in het vliegtuig?
Nee, sinds de aanscherping van de regels in 2016 mag enkel een accu met een maximale capaciteit van 100-160Wh meegenomen worden met het vliegtuig. De meeste fiets accu's hebben een capaciteit van 300Wh of hoger. Dat wil zeggen dat er goed gekeken moet worden naar het vervoer van een fietsaccu wanneer u met het vliegtuig wil gaan reizen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw reisbegeleider. Wanneer u uw accu wilt transporteren zorg dan goed voor uw accu. Ontlaad uw accu van te voren tot een maximum van 30% vulling (1 accu streep op uw display). Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

24. Kan ik mijn elektrische fiets (eigen fiets + ombouwset) ook verzekeren?
Ja, de verzekering kunt u afsluiten bij www.anwb.nl of www.enra.nl. Als u een nieuwe fiets koopt en u monteert er een ombouwset op dan verzekert u de fiets plus accessoires (dat is de ombouwset).

25. Ik ben erg sportief en zie fietsen echt als een calorieverbrander en om mijn conditie op peil te houden. Is het voor mij dan interessant om mijn fiets elektrisch te maken?
Dit klinkt vreemd in de oren maar is zeker interessant: Ten eerste vergt een elektrische fiets altijd een grote of kleinere lichamelijke inspanning, waarmee deze bijdraagt om uw conditie op peil te houden. Daarnaast moet u het zo zien dat u met dezelfde inspanning (als dat u gewend bent) twee keer zo'n lange afstand fietst. Kortom het bereik om te fietsen wordt groter. Gemiddeld vindt een Nederlander een afstand van gemiddeld 7 kilometer enkele reis reëel, met een V-fiets wordt dit het dubbele. Verder is de kans groot dat u niet altijd evenveel zin heeft om maximaal te sporten. Door het extra zetje van de motor wordt u in een hogere versnelling geduwd en dit spoort extra aan tot meer van uw prestaties. Ditzelfde effect wordt bijvoorbeeld ook bewerkstelligt wanneer u tijdens een "Spinning les" opzwepende en luide muziek uit de speakers hoort.

26. Mijn fiets heeft naafversnellingen, kan ik toch een ombouwset op mijn fiets laten plaatsen?
Ja, dat kan. De vaak kleine motor wordt dan in het voorwiel geplaatst zodat u de versnelling gewoon kunt blijven gebruiken.

Concept