Vfiets vs V-fiets

 

Waarom V-fiets en niet vfiets. Het streepje tussen de V en de fiets is niet toevallig gekozen.

De elektrische fiets

De elektrische fiets bestaat nog niet zo lang en er was weinig keuze in elektrische fietsmodellen toen V-fiets haar bedrijf startte in 2007. Vrijwel alle elektrische fietsen kwamen enkel in een damesmodel en niet zonder reden. Niet omdat enkel dames op een elektrische fiets zouden rondrijden. Maar omdat deze dan voor zowel de man als de vrouw te gebruiken was. Een elektrische herenfiets was onlogisch, want welke heer met een beperking kon zijn been zo hoog over de stang optillen?

Ontstaan

Vfiets is ontstaan omdat Ralf Braakman (Automotive Ingenieur) een passie heeft voor creatie en techniek maar een hekel aan fietsen. In 2005 stapte hij uit zijn baan met lease auto om in zijn woonplaats, hartje Amsterdam, te gaan werken. De woon-werk afstand krimpte daarmee van 200 kilometer per dag naar 4 kilometer per dag. Enkel de teruggang van luxe in een auto met standaard Airco naar een stadsfiets viel te zwaar. De eerste aanpassing was al snel gemaakt op kantoor. Het plafond werd voorzien van 2 enorme helicopter wiekens zodat door de koelwind het fietszweet sneller zou verdampen..

Extra koeling verkorte weliswaar het uitdampen van 20minuten naar 10minuten maar het fietsen met tegenwind, met zweet als gevolg, bleef een grote ergenis.. Ralf had in zijn jeugd al jaren dagelijks moeten afzien door met de fiets naar school te rijden tot aan zijn 16e levensjaar. Daarna begon gelukkig het verlossende tijdperk van brandstofmotoren, optimalisatie, snelheid en comfort.

Nu is de cirkel rond. Lang geleden werd de overstap van fiets naar Brom-fiets gemaakt. Nu werd dezelfde stap gemaak van fiets naar Volt-fiets. V-fiets was geboren.

Inspiratie en Ontwerp

Nu iets over een aantal details. Vanwege de lange ervaring uit de automotive wereld is er een grote verwevenheid van kennis, kunde en terminologieen binnen V-fiets en de automotive wereld. Zo zijn er onder andere veel motoren binnen V-fiets die vernoemd zijn naar eerdere liefdes van Braakman en nog steeds tot de verbeelding spreken.

  • V-MINI motor  is vernoemd naar zijn vierwielige vader.  BMW MINI 2003
  • V-TT motor idem dito van de Audi TT (Tour Trophy) 1999. De V-HT uit 2010 is de opvolger hiervan (High Torque)
  • V-MAX motor kent zijn grote broer van Yamaha V-MAX 1998. Een bijzonder krachtige Motorfiets in die tijd.
  • V-SP motor is de middenmotor waar het ooit mee begon en de fiets een bromfiets werd van Peugeot 103 in de SPort uitvoering in de jaren 80.
  • jaren 90 rode "i" wie kent hem niet van de VW TDI of TDII series?  De rode opgestookte "I" van Injectie. Nu een V-fiets.com met hetzelfde, maar liggen streepje, staat voor kracht en modificatie.
         Volt Injectie op je fiets